Solidworks Electrical : Project and Document


topik hari ini kita akan cerita pasal Project dan Document. penting untuk faham struktur ni, supaya susunan file dalam project kemas dan teratur, disamping itu kita dapat pilih format file yang betul untuk sesuatu perkara. mari kita mulakan. satu project terdiri dalam beberapa document. document ni termasuk lah beberapa drawing yang telah diwujudkan oleh user, contoh macam schematic … Continue reading Solidworks Electrical : Project and Document

Advertisements

Solidworks Electrical : Create New Project


Post kali ni kita nak cerita macam mana nak create satu project untuk solidworks electrical. kita cerita serba ringkas je ya. pegi kat tab File, kemudian tekan button Project Manager pada ribbon menu tu. rujuk gambar diatas. tekan button new seperti ditunjukkan pada gambar diatas. ada pelbagai standard, kat malaysia kebiasaannya guna standard IEC untuk electrical. bab standard … Continue reading Solidworks Electrical : Create New Project

Solidworks Electrical : Setup Database


Bende pertama sekali nak guna solidworks electrical ni adalah setup database die. yang ni memang paling penting. pertama sekali kene install SQL Server Express. version express ni free je. boleh download kt sini. kalau dah ada boleh skip step ni. https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-editions-express step utk install SQL Server express ni boleh cari kat google. kalau tak jumpa jugak, bagi … Continue reading Solidworks Electrical : Setup Database

AutoCAD Electrical : Project Manager


biasa electrical schematic terkandung beberapa drawing. tak macam drawing mekanikal atau floor plan. drawing electrical biasa nya lebih dari 10 drawing. dan semua drawing ni berkaitan sesama sendiri. dan semua drawing tu dimasukkan dalam satu project file supaya dapat wujudkan link antara kesemua drawing berkenaan.   bende pertama sekali sebelum start draft guna AutoCAD Electrical … Continue reading AutoCAD Electrical : Project Manager

Pengenalan AutoCAD Electrical


sebut je pasal AutoCAD semua dah familiar apa yang software ni mampu buat. hampir majoriti company kt Malaysia ni kalau nak draft guna bende alah ni. antara sebab nya kenapa AutoCAD popular adalah kerana diawal zaman peralihan dari drafting manual lukis kat atas kertas kepada drafting digital, lukis guna komputer, AutoCAD telah diperkenalkan. disebabkan hampir semua … Continue reading Pengenalan AutoCAD Electrical

Pengenalan Solidworks Electrical


software solidworks ni lebih dikenali kerana boleh hasilkan drawing 3D, ada banyak software macam solidworks ni, contoh nya macam Autodesk Inventor, Catia dan sebagai nya. Tapi mungkin ramai tak tau ada solidworks electrical. apa bende ni ye? ni yang aku nak cerita ni. software ni digunakan khas untuk draft electrical schematics. ada beberapa softwares lain … Continue reading Pengenalan Solidworks Electrical