Solidworks Electrical : Create New Project

Post kali ni kita nak cerita macam mana nak create satu project untuk solidworks electrical. kita cerita serba ringkas je ya.

solidworks_NewProj1.JPG
Ribbon

pegi kat tab File, kemudian tekan button Project Manager pada ribbon menu tu. rujuk gambar diatas.

solidworks_NewProj2.JPG
Project Manager

tekan button new seperti ditunjukkan pada gambar diatas.

solidworks_NewProj3.jpg
pilih standard yang ingin digunakan

ada pelbagai standard, kat malaysia kebiasaannya guna standard IEC untuk electrical. bab standard ni kene bincang kat post lain, sebab panjang topik die.

solidworks_NewProj4
pilih bahasa

pilih english. kalau nak pilih bahasa cina pun boleh. ade je.

solidworks_NewProj5.JPG
isi la ruang yang berkenaan

gambar diatas sekadar contoh. ruang nama tu kalau aku ruangan tu adalah untuk nombor bay sesuatu panel box. yang lain2 tu terpulang la nak isi ke tak nak.

solidworks_NewProj6
selesai create satu project

bila selesai create satu project, die akan tunjuk mcm ni. dalam struktur project standard akan ada satu Document Book, dalam tu ada cover page, drawing list, wiring line diagram dan electrical scheme. setiap satu ni ada kegunaannya, aku akan detailkan pada post akan datang.

solidworks_NewProj7

ada beberapa option yang boleh dicapai bila right click pada Document Book, seperti gambar diatas. korang boleh tambah seberapa banyak file yang diperlukan untuk sesuatu project.

setakat ni dulu untuk tutorial create project file.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s