AutoCAD Electrical : Update Title Text

Dalam post sebelum ini ada saya terangkan dalam sesuatu project electrical dalam AutoCAD Electrical mengandungi jumlah drawing yang banyak. dan setiap drawing ada ‘Title block’ dan ‘Title text’ nya sendiri. mari kita tengok terlebih dahulu apa itu ‘Title block’ dan ‘Title text’

title_text
title text

gambar diatas adalah contoh title text. segala text itu adalah attributes text, bukan text biasa.

title_block.JPG
title block

dan diatas ni adalah title block.

dan dalam post kita kali ini nak tunjuk macam mana nak generate attributes yang terkandung didalam title text itu supaya dia memaparkan informasi yang kita inginkan secara ‘Project wide’. kenapa kita perlu generate? kerana terdapat lebih dari satu drawing yang terdapat didalam sesuatu project electrical schematic. jika ada 20 helai drawing, mustahil kita mahu pergi satu persatu helai untuk update bukan?

tapi terlebih dahulu kita perlu setup title text tersebut sebelum kita boleh generate dia.

nota :  hanya perlu tetapkan sekali sahaja, melainkan ada setting yang ingin diubah.

ACADe_ProjMgr11.jpg

tekan tab ‘Project’ untuk keluarkan drop down menu, dan pilih ‘title block setup’.

ACADe_ProjMgr12.JPG

pilih <project> seperti ditunjukkan dalam gambar diatas

ACADe_ProjMgr13.JPG

pick block dan tekan pada title text anda.

ACADe_ProjMgr14.JPG

title text anda telah dipilih. dan klik OK

nota : title text ini saya nama kan file dia sebagai ‘TXT1’.

ACADe_ProjMgr15

seperti anda dapat lihat pada gambar diatas, belum ada apa apa tetapan yang telah dibuat.

ACADe_ProjMgr17.JPG

tekan ‘pick’, dan tekan di attribute pada title text anda satu persatu mengikut aturan yang dikehendaki. setelah selesai, klik OK.

ACADe_ProjMgr18

setelah selesai menetapkan title text tadi, anda lihat dalam folder project anda, file .wdt telah diwujudkan. file ini terkandung segala setting yang telah dibuat sebentar tadi. jika file ini hilang, anda perlu mengulangi langkah diatas dari mula hingga akhir.

kembali kepada project manager di AutoCAD Electrical

ACADe_ProjMgr19.jpg

sekarang kita mahu update attribute didalam title block untuk paparkan informasi yang diingini. right click pada project anda untuk keluar kan drop down menu seperti gambar diatas, dan klik ‘description’.

ACADe_ProjMgr20

taip informasi yang ingin dikemaskinikan pada kotak kotak berkenaan.

nota : susan kotak ini adalah mengikut susunan yang anda telah tetapkan semasa langkah ‘setup title block’.

jika selesai, tekan OK

ACADe_ProjMgr21

kembali pada project manager, right click pada project anda untuk keluar kan drop down menu, dan pilih ‘Title block update…’

ACADe_ProjMgr22

penting untuk anda tekan ‘clear all’ dulu sebelum membuat pilihan. kerana untuk mengelakkan anda terpilih kotak yang tak mahu dikemaskinikan secara tidak sengaja.

setelah selesai membuat pilihan, tekan button ‘save’

ada dua pilihan disini.

  1. OK Active drawing only. pilihan ini jika anda mahu mengemaskini drawing yang aktif sahaja
  2.  OK Project wide. pilihan ini jika anda mahu mengemaskini semua drawing yang ada dalam list project

rujuk video dibawah untuk lebih jelas.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s