AutoCAD Electrical : Start Drafting Vol.2


Post ini adalah sambungan kepada post AutoCAD Electrical : Start Drafting Vol.1, tujuan saya adalah untuk mengekalkan standard posting saya agar sentiasa pendek dan ringkas. topik ini masih kepada memulakan sesi drafting. tapi kali ini mari kita tengok video. https://youtu.be/cwSGVqYzli0   https://youtu.be/z62j-qW4ecE   https://youtu.be/Qxt4fOAZoGE   harap dengan bantuan video tutorial ini akan serba sedikit membantu … Continue reading AutoCAD Electrical : Start Drafting Vol.2

Advertisements

AutoCAD Electrical : Start Drafting Vol.1


Dalam posting yang lepas saya sudah menceritakan serba ringkas tentang fungsi fungsi AutoCAD Electrical, dan kali ini kita nak mula drafting. Kita mula dengan project demo yang sedia ada. jika tiada di project manager anda, project ini boleh didapati didalam URL ini. C:\Users\[username]\Documents\Acade 2016\AeData\Proj\IecDemo load project, buka drawing 002.dwg . kita mula kerja drafting menggunakan … Continue reading AutoCAD Electrical : Start Drafting Vol.1

AutoCAD Electrical : Ribbon


Fungsi AutoCAD Electrical kebanyakannya sama sahaja dengan fungsi AutoCAD standard, cuma ada beberapa tambahan fungsi untuk electrical. perbezaan ini kita boleh lihat pada ribbon AutoCAD Electrical. fungsi tambahan ni khas untuk drafting electrical. kalau ribbon ni tiada, anda boleh pilih di workspace yang disediakan. nota : AutoCAD standard tiada workspace untuk ACADE Pastikan anda pilih … Continue reading AutoCAD Electrical : Ribbon

AutoCAD Electrical : Update Title Text


Dalam post sebelum ini ada saya terangkan dalam sesuatu project electrical dalam AutoCAD Electrical mengandungi jumlah drawing yang banyak. dan setiap drawing ada 'Title block' dan 'Title text' nya sendiri. mari kita tengok terlebih dahulu apa itu 'Title block' dan 'Title text' gambar diatas adalah contoh title text. segala text itu adalah attributes text, bukan … Continue reading AutoCAD Electrical : Update Title Text

AutoCAD Electrical : Create Project


Post sebelum ni kita bincangkan cara untuk load project ke dalam project manager. harini kita bincangkan cara untuk create project.   Cara ini boleh di aplikasikan jika tiada langsung contoh project yang boleh diguna kembali. buka aplikasi AutoCAD Electrical dan pergi ke project manager. tekan button 'new project' seperti ditunjukkan pada gambar diatas nama project … Continue reading AutoCAD Electrical : Create Project

AutoCAD Electrical : Project Manager


biasa electrical schematic terkandung beberapa drawing. tak macam drawing mekanikal atau floor plan. drawing electrical biasa nya lebih dari 10 drawing. dan semua drawing ni berkaitan sesama sendiri. dan semua drawing tu dimasukkan dalam satu project file supaya dapat wujudkan link antara kesemua drawing berkenaan.   bende pertama sekali sebelum start draft guna AutoCAD Electrical … Continue reading AutoCAD Electrical : Project Manager

Pengenalan AutoCAD Electrical


sebut je pasal AutoCAD semua dah familiar apa yang software ni mampu buat. hampir majoriti company kt Malaysia ni kalau nak draft guna bende alah ni. antara sebab nya kenapa AutoCAD popular adalah kerana diawal zaman peralihan dari drafting manual lukis kat atas kertas kepada drafting digital, lukis guna┬ákomputer, AutoCAD telah diperkenalkan. disebabkan hampir semua … Continue reading Pengenalan AutoCAD Electrical